Rákóczi túrós
Receptünkhöz használt Milli termék:
Hozzávalók (42x30cm)
TÉSZTA:
- 300 g kelt tészta süteményliszt
- 100 g porcukor
- 1 zacskó sütőpor
- csipet só
- 150 g margarin / vaj
- 1 db tojássárgája
- 1-2 ek tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- 2 ek búzadara
TÖLTELÉK:
- 600 g Milli rögös túró
- 1 zacskó vaníliás cukor
- ízlés szerint: reszelt citromhéj, cukor, mazsola
- 3 db tojássárgája
- 4 db tojásfehérje
DÍSZÍTÉS:
- 3 db tojásfehérje
- 120 g porcukor
- sárgabaracklekvár
Elkészítés
1. A tészta száraz összetevőit összekeverjük, majd belemorzsoljuk a hideg margarint. Ezután hozzáadjuk az egy tojássárgáját, a tejfölt, az egy citrom reszelt héját és alaposan összedolgozzuk.
2. A tésztát lisztezett felületen tepsi nagyságúra nyújtjuk és a nyújtófára tekerve a kivajazott tepsibe helyezzük. A tetejét villával megszurkáljuk és búzadarával enyhén megszórjuk.
3. A töltelékhez a túrót átpasszírozzuk / villával áttörjük és ízlés szerint citromhéjjal, cukorral, rumba áztatott mazsolával ízesítjük – még ekkor kóstoljunk! Ezután hozzákeverjük a tojássárgákat, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét kisebb adagokban óvatosan beleforgatjuk.
4. A tészta tetején egyenletesen elsimítjuk a túrós tölteléket és alsó-felső sütési funkción, 210 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
5. A díszítésre szánt tojásfehérjét félig felverjük (elkezd kifehéredni), majd a porcukrot apránként hozzáadva kemény habbá verjük. Csillagcsöves habzsákba töltjük, berácsozzuk vele a töltelék tetejét és visszatoljuk a sütőbe (kb. 5-10 perc), míg a tojáshab aranybarna színt nem kap.
6. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni és a habrácsok közé szintén habzsákból (átpasszírozott) baracklekvárt nyomunk. A teljesen kihűlt süteményt megolajozott késsel tudjuk szépen felszeletelni.
Jó étvágyat!